Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: sec. XVII, modif.1739
Importanta: B
Cod LMI: SJ-II-m-B-05037
Adresa: 72
Localitate: sat CHICHIŞA; comuna ROMÂNAŞI
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 01-Oct-2009

Din inscriptia de ridicare a bisericii de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Chichisa, se mai poate citi doar atat: "Aceasta sfanta biserica o au facut Donca Dumitru ..." Citit anterior, anul 1739 este amintit in lucrari bibliografice. Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, patrata. Peretii alcatuiti din cinci barne, au masurat initial 9,10 / 3,90 m, insa in secolul al XVIII-lea au fost mariti prin adaugarea unui alt pronaos, cel vechi fiind inglobat naosului. Probabil ca anul 1739 se refera la aceasta importanta interventie, caci proportiile initiale claseaza biserica la inceputul secolului al XVII-lea.
Ancadramentul usii de intrare este ornamentat cu doua chenare in "franghie" si un vrej, iar la baza are o rozeta. Pe motivul "franghiei" este impletit si braul median al peretilor, cel de pe latura de sud a vechii nave fiind insa insotit, in partea de sus, de un chenar din linii frante (dintisori).
Ultimele reparatii au adus schimbari regretabile, o data cu refacerea boltii semicilindrice a naosului, disparand si decorul pictat. Bolta semicilindrica a altarului se incheie la est intr-un timpan, ce face legatura cu peretii printr-o suprafata plana.
Biserica pastreaza icoane din secolul al XVIII-lea realizate de zugravul Ioan Pop din Romanasi, care a pictat si interiorul locasului. Pe icoana "Deisis" de format mare, este cioplit in lemnul ramei cu chenar in "franghie", anul 1797.
Usile imparatesti pictate de popa Toader Faur in 1805, dezvaluie prin analogie autorul altor icoane : "Maria cu pruncul" - 1815, "Sf. Nicolae" - 1816 si "Arhanghelul Mihail".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)